h1

Chokladtoscakaka

april 10, 2007

200 g mörk blockchoklad
175 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
2 tsk finmalet snabbkaffe
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Toscasmet:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1½ msk kakao

Sätt ugnen på 175º. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 23 cm, gärna med löstagbar botten.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem tillsammans med matfettet. Ta från värmen. Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.
Blanda kaffepulvret, vetemjölet och bakpulvret och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min (jag tog 40 min, men skulle nog testa 35 min när jag gör den igen eftersom jag skulle vilja ha den lite mer kladdig).
Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Grovhacka nötterna och mandeln. Mät upp resen av ingredienserna i en kastrull och sjud upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötter och mandel. Bred toscasmeten över kakan och ställ in den mitt i ugnen. Grädda ytterligare 10 min (jag hade 8 min).
Låt kakan svalna innan den lossas ur formen. Servera gärna med vispgrädde. Kakan behöver inte vara helt genomgräddad utan kan gärna vara kladdig i mitten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: