h1

Drinktilltugg

april 26, 2007

Tunnbrödsrullar med sting

3 mjuka tunnbrödsskivor
200 g naturell färskost
1-2 msk riven pepparrot
100 g rökt skinka
½ dl finhackad persilja

Blanda färskost och pepparrot och bred blandningen på tunnbröden. Täck med skinka. Strö över persilja.
Rulla samman från kortsidan och lägg i plastfolie i kylen ett par timmar. Skär rullarna lite på sned på ens kanten så de kan ställas på högkant. Varje rulle ska ge fyra bitar.


Tunnbrödsrullar med lax och wasabi

200 g färskost
1-2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot
2 skivor tunnbröd
250 g tunt skivad kallrökt lax
1 knippe gräslök

Rör samman färskosten och wasabipastan/pepparroten. Bre ett tjockt lager färskost på tunnbrödet och fördela laxskivorna ovanpå. Finhacka gräslöken och strö över.
Rulla ihop från långsidan och slå in i tättslutande plastfolie. Låt den ligga i kylen ett par timmar (gärna över natten).
Skär den i ca 2 cm tjocka skivor strax före servering.

Laxlyx med kaviar

Köp 350-400 g kallrökt lax i tunna skivor. Lägg ut 3-4 skivor av laxen lite omlott på en skärbräda. Bred på ett mycket tunt lager creme fraiche och strö försiktigt över nyriven pepparrot. Rulla ihop som en rulltårta, svep in i plastfolie och låt den stå i kylen minst 2 timmar. Gör 2 rullar à 15 cm. Skär sedan med en vass kniv 25-30 1-centimetertjocka skivor av lacrullarna. Fördela laxskivorna på smörstekta rundlar av vitt bröd. Garnera var och en med ca ½ tsk svart kaviar (100g totalt) samt en liten bit av en limeskiva.

Ädelosttoppar

Kör 140 g ädelost med ca 1 dl hackad gräslök och 1 dl vispgrädde till en slät ostcreme i en matberedare. Skär ca 15 stora rädisor i 25-30 knappt ½-centimetertjocka skivor. Spritsa en topp av ostcremen på varje skiva och garnera slutligen med en bit valnötskärna.

Olivpinnar

3 djupfrysta smördegsplattor
1 dl svarta oliver med kärnor, ca 75 g
3 ansjovisfiléer
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
½ msk olja

Kärna ur och mixa oliver, ansjovis, kapris och vitlök i en matberedare till puré. Rör i oljan. Sätt ugnen på 225°. Halvtina smördegen och kavla ut den några centimeter. Bred på olivpastan och skär varje platta i tio längder. Vrid dem några varv och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera nygräddade eller ljumma.

 

Fillosnurror med fårost och skinka

4 ark fillodeg, ca 20×20 cm
100 g grekisk fårost
50 g rökt skinka
2 msk creme fraiche
½ tsk oregano
1 tsk smält smör

Tina fillodegen något och ta loss 4 ark. Lägg dem i en fuktig handduk. Mosa osten och hacka skinkan. Blanda ost och skinka med creme fraichen och oreganon. Bred försiktigt ut fyllningen på 2 filloark. Lägg resterande ark ovanpå fyllningen och rulla ihop till hårda rullar. Pensla och klistra skarvarna med smält smör. Förvara rullarna i plast i kylen till nästa dag eller grädda dem direkt.
Sätt ugnen på 225°. Skär rullarna i bitar. Ställ dem på bakplåtsåapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Servera varma eller ljumma.

 

Laxbollar

1 burk, 250 g, kesella gourmet
50 g rökt lax
½ dl hackad gräslök
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
15 skivor pumpernickel eller rågbröd

Lägg kesellan i ett kaffefilter eller på dubbelvikt hushållspapper. Låt den rinna av i 1-2 timmar. Byt hushållspapper ett par gånger. Finhacka laxen. Blanda kesella, lax, gräslök, salt och peppar. Forma små bollar med en sked och lägg på ett fat. Låt dem stelna i kylen, helst över natten. Lägg en laxboll på varje pumpernickel och garnera eventuellt med gräslök.

 

Provensalska minibiffar

200 g nörfärs
4 soltorkade tomater i olja, ca 25 g
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
1 tsk basilika
½ tsk rosmarin
1 msk olivolja
Garnering:
coctailtomater
basilikablad

Hacka de torkade tomaterna. Blanda med färs, ägg, vitlök och kryddor. Forma till köttbullar och platta ut dem till små biffar. Stek biffarna i olivolja ca 1 minut på varje sida. Garnera med ett basilikablad och en halv coctailtomat. Stick i tandpetare.

 

Getostpajer

4 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
200 g fransk getost
3 ägg
2½ dl mjölk
salt, peppar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen upp till halva höjden i folieformar eller andra små pajformer.
Skär osten i skivor. Lägg en bit i varje pajform. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och fördela i formarna. Grädda i 200° ca 15 minuter. Låt pajerna svalna.

 

Laxsnurror

200 g tunt skivad rökt lax
1 dl creme fraiche
½ dl hackad gräslök
2 fyrkantiga mjuka tunnbröd
½ tsk citronpeppar

Blanda creme fraiche och gräslök. Bred ut det åp tunnbrödet. Lägg på laxskivorna och strö över citronpeppar, rulla ihop. Lägg i plastpåse i kylen tills servering.
Skär rullarna i skivor med vass kniv. Garnera med gräslöksstrån.

 

Smördegssnurror med rökta musslor

4 smördegsplattor
100 g rökta musslor utan olja
½ gul lök

Halvtina smördegen. Hacka musslor och lök och fördela på smördegen. Rulla ihop. Skär i skivor med vass kniv. Grädda snurrorna på bakplåtspapper i 250° 8-10 minuter.

 

Fyllda tomater

40 coctailtomater
150 g gorgonzola

Skär ett snitt i varje tomat. Skiva osten, skär den sedan i mindre bitar. Fyll tomaterna med gorgonzola.

 

Räksnittar

100 g skalade räkor
2 hårdkokta ägg
1 dl creme fraiche
1 tsk fransk senap
1 msk sherry
salt, peppar
1 smal pain riche
20 oskalade räkor
persilja

Hacka räkorna. Skala och hacka äggen. Blanda creme fraiche med senap och sherry, smaka av med salt och peppar. Blanda ner räkor och ägg. Skär brödet i 20 skivor. Klicka på röran och garnera med räkor och persilja.

 

Devils on horseback

16 stora, mjuka kärnfria katrinplommon
ca 2½ dl rödvin
1 lagerblad
16 pimientofyllda oliver
8 tunna baconskivor
4 skivor vitt formbröd
(smör eller margarin)

Lägg plommonen i en liten kastrull, slå på vinet och tillsätt lagerbladet. Sjud över svag värme ca 10 minuter och låt kallna i vinet. Låt plommonen rinna av i hushållspapper. Stoppa in en oliv i varje plommon. Dela baconskivorna och linda en halv skiva runt varje plommon. Fäst ev. med tandpetare tvärs igenom.
Lägg plommonen på folieklädd ugnspanna. Stek ca 10 minuter i 200-225° ugnsvärme tills baconet är knaprigt.
Rosta under tiden brödskivorna. Kantskär dem och bred dem ev. med lite smör eller margarin och dela varje skiva i 4 delar. Lägg ett plommon på varje brödbit.

 

Prosciuttosnurror med oregano

1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st gul paprika
125 g färskost
25 g parmesanost, riven
2 st salladslökar
0,75 dl färsk oregano
1 msk kapris
1 msk pinjenötter
12 skivor prosciuttoskinka

Skär paprikorna i fyra delar och ta bort frön och hinnor. Lägg paprikan med skalsidan uppåt under het ugnsgrill tills skinnet svartnar och får blåsor. Låt paprikorna svalna i en plastpåse och skala dem sedan.
Blanda färskost, parmesanost, knipplök, oregano,kapris och pinjenötter.
Lägg paprikabitarna på prosciuttoskivorna och skär till prosciutton i samma storlek som paprikan.Ta bort paprikan och bred ut lite ostsmet på prosciutton. Toppa med paprikan och bred på lite mer ostsmet. Rulla ihop hårt från kortändan. Täck över rullarna och ställ i kylskåpet i en timme eller tills de har fått fast konsistens. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och servera skivorna spetsade på tandpetare.

 

Tonfisk och stenbitsromsröra

2 dl tonfisk, i olja
1 dl röd stenbitsrom
1 dl crème fraîche, tomat och basilika
2 msk rödlök, finhackad
bröd i någon form

Häll av oljan från tonfisken.
Rör ned créme fraichen och löken. Varva ned stenbitsrommen försiktigt. Klicka upp på brödbitar och garnera med klippta gräslöksstrån.

 

Grekiska bitar

3 st röda tomater
1 dl fetaost
1 dl yoghurt naturell
2 st vitlöksklyftor
1 st baguette
efter smak peppar
efter smak salt

Skär tomaterna i flortunna skivor. Skär fetaosten i fyrkantiga bitar, c:a 2 x 2 cm. Blanda yoghurten med salt och peppar och pressa ner vitlöken i yoghurten.
Garnera brödbitar med lite yoghurt, en tomatskiva, en större klick yoghurt och avsluta med en bit fetaost.

 

Parmachips

8 skivor parmaskinka

Sätt ugnen på grill. Skär normalstora skivor (italiensk)parmaskinka i 3 bitar. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Grilla i ugnen ca. 2 minuter. De ska ”krulla” sig något. Passa noga, det går snabbt att bränna dem. De blir spröda och frasiga precis som vanliga chips, men mycket godare!!

Annonser

2 kommentarer

  1. Googlade på drinktilltugg och kom till din sida. Mycket bra tips! Enkelt men gott och utan krusiduller.
    Tack!
    /Birgitta

    Blenda svarar
    Varsågod! 🙂


  2. Awesomeness is in the air



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: