h1

Grundrecept på matbröd

november 24, 2007

Det här receptet använder jag oftast när jag ska baka bröd. Det är ett grundrecept som jag hittat i nån av alla dessa broschyrer som man plockar med sig hem från affären. Receptet motsvarar 2 limpor.

5 dl degspad
50 g smält margarin (eller motsvarande mängd matolja)
50 g jäst
2 tsk salt
3 msk sirap eller socker
13 – 15 dl mjöl

Gör degen ”som vanligt”, dvs lös upp jästen i degspadet, i med resten och blanda och knåda. Jäs degen i 30 min. Gör limpor, bullar eller kakor. Jäs i ytterligare 30 min.

Grädda
limpor: 30-60 min i 200 grader
bullar: 10 min i 225 grader
kakor: 15 min i 225 grader

OCH NU till själva grejen med det här receptet:
1. Om man väljer vatten som degspad (vätska+fett) får man ett storporigt bröd med en knaprig skorpa. Om man väljer mjölk i stället får man ett finporigt bröd med en mjuk skorpa.

2. Saltet är viktigt för smaken på brödet och gör dessutom degen lättare att knåda.

3. Sirap eller socker kan uteslutas. Påskyndar jäsningen, ökar brödets arom och ger en brunare skorpa.

4. Fettet kan uteslutas. Gör brödet saftigare, mer hållbart och mindre smuligt.

5. När det gäller mjöl så tar man vad man haver … Vetemjöl ger ett ljust, högt och poröst bröd. Fullkornsmjöl ger ett grovt, kompakt och smuligt bröd. Byt ut ca 1/3 av mjölet till vetmjöl för att göra brödet bättre. Degen blir svårare att arbeta när man använder fullkornsmjöl. Färdiga mjölblandningar, som t ex rågsikt, innehåller redan lagom mängd vetemjöl.

//tant Eva – fN

Annonser

6 kommentarer

  1. Så här borde alla recept se ut. Ofta kan man ju tänka själv, vad man vill ha i, hur det ska se ut osv, man behöver bara grundsakerna, och dess propotion mot varandra. Tack.


  2. håller med föregående, gillar att exprimentera och tar oftast det jag har hemma.. bra mall att gå efter! Tackar!


  3. Ett perfekt recept Lättfattat och är snyggt……
    Tack


  4. Jag älskar ditt recept, speciellt när du förklarar vad de olika sakerna är bra för. Tack!


  5. Håller med ovanstående. Favorit var listan på hur de olika sakerna påverkar resultatet!


  6. Första jäsningen pågår as we speak. Enkelt och pedagogiskt, tack!



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: