h1

Krydda din egna snaps

januari 19, 2008

Rönnbär

Lägg mogna, helst frostnupna eller ristade, bär nästan ända upp i en flaska. Fyll på med brännvin. Låt stå en vecka. Sila av bären och använd 10-15cl av den smaksatta spriten till 75cl brännvin.

Honung

Tillsätt 3 msk honung, ½ kanelstång och 5-6 kryddnejlikor till 75cl brännvin. Låt stå tre dagar och häll därefter försiktigt över i en annan flaska, så att bottensatsen inte fäljer med.

Svarta vinbär

Fyll en flaska till minst 3/4-delar med mogna, sköljda och väl torkade svarta vinbär. Fyll på med brännvin och låt stå en vecka. Sila av bären och blanda vätska med samma mängd rent brännvin.

Malört

Plocka malörten i slutet av augusti och fyll en flaska till ca 3/4-delar med blommor (inte stjälkar), som ska vara precis utslagna och lite gula. Fyll på med brännvin. Låt stå och dra i 10-14 dagar. Sila och blanda sedan 8-15ml av essensen med 75cl brännvin. Efter 6-12 månader kan snapsen avsmakas.

Enbär

Enbuskens frukter, de s k. enbären, är egentligen bärkottarna. Första året är de gröna och har då en stark och obehaglig terpentinsmak. Andra året blir de mörka, nästan brunsvarta om man gnuggar dem och har en söt, mild aromatisk smak. Då, i september, ska de skördas.
Fyll en flaska till 3/4-delar och fyll på med brännvin. Låt dra i 10-14 dagar. Sila och blanda 5-6cl av essensen med 75cl brännvin. Efter 6-12 månader är snapsen drickfärdig.

Citron

Tvätta en citron noggrant. Skär tunna bitar av skalet (det vita på undersidan får inte komma med) och lägg i en flaska med brännvin. Sila av skalet, om inte allt går åt med en gång.

Apelsin

Peta ner en vackert skuren slinga apelsinskal, en liten bit ingefära och några kryddnejlikor i en fin flaska med vodka. Låt dra minst en vecka.

PiriPiri

Ta 35cl ren stark sprit och lägg i 3-4 st Piri Piri. Låt detta stå och dra i 1-2 månader och låt er väl smakas av en het och stark snaps.

Limesnaps med sting

Riv det yttersta av skalet på 2 lime, pressa sedan limen så du får 2 msk juice. Tag en valfri chilifrukt, gärna serrano och kärna ur, skär den sedan i tunna skivor Tillsätt chilin, limeskalet och saften i 70cl renat. Skaka om och låt sedan stå i minst 24 timmar, sila av och njut kyld.

Saffran

Stöt 1 kuvert saffran i en mortel och häll i Absolut eller det du vanligast dricker, så att det löser sig. Häll över i en glasburk. Snitta 1 vaniljstång och gröp ur kärnorna. Lägg ner allt detta i glasburken, på med locket och låt burken stå två veckor. Sila essensen genom ett kaffefilter och blanda ut med Absolut el dyl till lagom smak. Koka upp honung och tillsätt den efter smak. Låt stå i en vecka till och sila sedan genom kaffefilter några gånger. Snapsen är saffransgul när den klarnar.

Gammeldansk

1 pomeransskal
ca 15 frön koriander
1 kvist malört
1 kanelstång, ev citronskal

Du kan göra på två sätt:
Fyll på cirka 1,5 dl sprit i flaskan, låt det dra tills det är stark smak, 1-2 veckor. (Torkade bär bör dra ett par månader).
Därefter silar du bort kryddorna. Du har nu en essens som smaksätts med ren sprit till önskad smak.
Esensen kan du lagra i flera år, den blir bara bättre och bättre.
Fyll hela flaskan med ren sprit och låt det dra ett par dagar till det hela uppnått bra smak. Sila bort kryddorna och lagra spriten minst ett par månader.
Har du torkade bär går det bara med första metoden.

Julsnaps – Ett

75 cl Brännvin special
strimlat skal av en tvättad citron
3 pomeransskal – blötlagda och med det vita bortskuret
3 cm färsk skivad ingefära
1 kanelstång
1 msk råsocker

Lös sockret i lite av spriten och blanda med alla ingredienser. Låt stå i två veckor och sila genom ett kaffe filter. Njut till julbordet.

Julsnaps – Två

Det tunna skalet av 2 tvättade apelsiner
1 vaniljstång
10 nejlikor
3 msk honung
10 lagerblad
60 cl sprit

Dela vaniljstången på längden. Blanda alla ingredienserna. Låt stå 2 veckor. Sila och servera, ej för kall för att den rätta smaken ska komma fram.

Julsnaps – Tre

1 kuvert äkta saffran
1 vaniljstång
Honung
Brännvin Special

Stöt saffran i en mortel och häll i brännvin så att det löser sig. Häll över i en glasburk. Snitta vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg ner allt detta i burken – på med locket och låt burken stå två veckor. Sila essensen genom ett kaffefilter och blanda ut med Brännvin Special till lagom smak. Koka upp honung och tillsätt även detta efter smak. Låt stå en vecka och sila sedan genom kaffefilter några gånger. Snapsen är vackert gul när den klarnar.

Julsnaps – Fyra

1 flaska vodka
1 påse hela nejlikor
1 påse hela kardemummakärnor
1 bit ingefära
1 msk kanel
15 st russin

Låt kryddorna och russinen ligga i vodkan i ca 2 veckor.
Sila av, kyl snapsen och servera.

Annonser

3 kommentarer

  1. […] Det ska bli en del utav julklappskorgarna har jag tänkt. Hittade det här receptet på julsnaps här, va […]


  2. […] smaksatt julsnaps (nummer ett), som jag skrivit om tidigare. Den gjorde succé! Kan varmt rekommendera den (även om jag själv fick […]


  3. Schyssta recept på julsnapsar, kommer att prova nummer 4 nu i jul. Befinner mig utomlands så när man inte får tag på svensk snaps får man göra egen. 🙂 Tack för tipsen!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: