h1

Grönkålspaj med cheddar och valnötter

april 1, 2012

3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
75 g smör, kallt
0,75 dl mager kesella,, 1% fett
Fyllning:
250 g färsk grönkål
3 st rödlökar
smör
2 dl cheddar, riven
1 dl valnötter, grovhackade
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar

Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.
1 Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
2 Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
3 Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.
4 Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.
5 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av
ugnen cirka 10 minuter.
6 Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken.
7 Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet.
8 Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
9 Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Lämna en kommentar